|
Белый шум Общение на незвуковые темы |
|
Опции темы | Опции просмотра |
13.01.2013, 22:49 | #1 |
Старейшина
Вы сказали Спасибо: 13
Поблагодарили 307 раз(а) в 99 сообщениях
|
Денні ходові вогні - дешево і сердито
Буде воно, чи не буде, але законопроект такий висить. Про те, що вдень доведеться теж їздити зі світлом.
Тому сів я, і на коліні накидав схемку денних ходових вогнів (ДХВ) на основі послідовно з'єднаних ламп дальнього світла. Чому б не їздити просто на ближньому? По-перше, і так доводиться практично щороку міняти лампочки в фарах, тому що спіралі вигорають, і через рік експлуатації фари світять так, ніби в них стоять банальні жарівки за 20 грн. кілограм. А при використанні світла вдень міняти взагалі доведеться раз в декілька місяців, напевно. По-друге. дальнє світло, яке не обрізається зверху, а світить вперед, значно більше відповідає смислу ДХВ. Тільки штатне дальнє в повну потужність, звичайно, буде сліпити, а от якщо заставити лампи горіти в пів накала, вийде цілком те, що треба - і машину в білий день видно краще, ніж на ближніх, і не сліпитимуть нікого. Така ідея використовується різними виробниками, особливо на американському ринку, уже давно. Чому не змонтувати додаткові ДХВ, яких зараз продається велика кількість - до вибору, до кольору? Теж бачу дві причини. Перша - не кожен хоче міняти зовнішній вигляд автомобіля. Друга - в тому самому законопроекті. який я по діагоналі прочитав, є наступні слова: їздити доведеться із ввімкненим ближнім світлом, або ДХВ, якщо вони передбачені конструкцією заводської фари. Що автоматично ставить поза законом усі додатково встановлені лямпочки і діодики. І щоб не доводити потім на кожному кроці, що ти не віслюк, розродився я наступною схемою для свого автомобіля. Але вона підійде і для будь-якого іншого, в якому бортовий комп'ютер не контролює лампочки. Деякі втручання в проводку автомобіля необхідні. Для реалізації потрібно 5 реле, 3 силових, ампер на 30-40, два слабострумових. Можна і всі 5 взяти 30-амперних, просто споживання буде на сотню-другу міліампер більше. Потрібно одне силове з нормально-розімкненими (НР) контактами, два з обома групами, нормально-розімкненими і нормально-замкненими (НЗ). Слабострумові треба одне НЗ, і одне НР. Але можна взяти усі реле з обома групами контактів, це дозволить уніфікувати схему і мати менше запчастин. Уніфікація в автомобілі - це завжди добре. Схема в приєднаному файлі. Силові реле 1 і 2 здійснюють ввімкнення ламп дальнього світла в режимі власне дальнього світла. При чому реле 1 відповідає ще і за перекомутацію ламп для послідовного з'єднання. Силове реле 3 відповідає за ввімкнення ДХВ (лампи при послідовному з'єднанні), а також за перекомутацію однієї з ламп на землю для штатнього режиму роботу. Малострумове реле 4 відповідає за примусове вимкнення ДХВ. Це потрібно для того, щоб залишалась здатність поморгати фарами при ввімкнених ДХВ, а також для вимкнення ДХВ при увімкненні основного світла в темну пору доби, і при заведенні двигуна. За останнє відповідає ще й слабострумове реле 5. Вимикач high beam SW - це ваш підрульний вимикач дальнього світла, DRL SW - вимикач денного світла, яким ДХВ можна відімкнути повністю. Його треба буде доставити додатково. Light SW - вимикач штатного світла. Ну і ДХВ будуть горіти тільки при ввімкеному запалюванні. Роз'єм "+12В" під'єднується до постійних +12. Роз'єм "Гарячі +12В" - до запалювання, роз'єм "Старт" - до кабеля стартера (це все в замку запалювання, очевидно). Крім основного запобіжника на 30А для силової частини, інші кола можна захистити за смаком. Якщо вони в вашій машині не захищені, або буде перехід калібру кабеля. Зацікавлених прошу глянути на схему свіжим оком, чи я якого ляпу не допустив. Хоча, вроді, прикинув, що ніде + на землю не має сісти, навіть у випадку відмови частини елементів. Режими роботи. Режим все вимкнено. Власне, все вимкнено Режим ДХВ. DRL SW увімкнено, при ввімкненому запалюванні реле 3 комутує постійні +12 на дві, з'єднані послідовно через НЗ групу контактів реле 1 лампи, які загораються в пів накала. Режим моргання фарами при увімкнених ДХВ. Замикання High beam SW приводить до комутації реле 1, 2 і 4. 1 відключає послідовне з'єднання ламп і подає на першу лампу +12В, 2 подає +12 на другу лампу, 4 примусово розриває коло управління реле 3, і воно замикає другий контакт першої лампи на землю. Фари світять штатним дальнім. Режим переключення на штатне світло (габарити, ближнє), та Режим заведення двигуна. В обох режимах теж подається керуюче +12 на реле 4, що примусово розмикає коло управління реле 3 і вимикає ДХВ. Последний раз редактировалось Рост ®; 14.01.2013 в 09:32. |
13.01.2013, 23:08 | #3 |
Вы сказали Спасибо: 33
Поблагодарили 8 раз(а) в 5 сообщениях
|
Re: Денні ходові вогні - дешево і сердито
1. Точно такую реализацию (принцип) встречал на просторах инета.
2. Друга - в тому самому законопроекті. який я по діагоналі прочитав, є наступні слова: їздити доведеться із ввімкненим ближнім світлом, або ДХВ, якщо вони передбачені конструкцією заводської фари. Що автоматично ставить поза законом усі додатково встановлені лямпочки і діодики. А если у меня оптика раздельная? На ближний и дальний свет. Не как в ланосе, все на одной лампе Н7. Придется доказывать, что ты не осел и нагло парить гайцам, что ехал на ближнем. А в ПДР четко написано в городе дальний низя. И ни слова о процентах накала... |
13.01.2013, 23:12 | #4 |
Старейшина
|
Хіба, що навіть в сучасних лексусах бачив саме таку реалізацію (в смислі, на дальніх в пів накала, там теж роздільні фари). Ну і не думаю, що дайці прямо так будуть придивлятися, яка саме фара горить, головне, що горить. Зрештою, можна зробити на ближніх в пів накала |
13.01.2013, 23:14 | #6 |
ЗЛЮЩИЙ АДМИН
|
А если не тормозить, не включать повороты и глушить двигатель с горки, то можно еще больше сэкономить...
|
13.01.2013, 23:19 | #7 |
Старейшина
|
Крім того в мої машині є одна особливість - при ввімкненому перемикачі світла на положення "ближнє", при вимкненні двигуна залишаються горіти габарити. І я їх вдень так часто і забуваю. Що призводить до небажаного розряджання акумулятора. Особливо, якщо машину залишити на цілий день. |
13.01.2013, 23:37 | #8 |
Вы сказали Спасибо: 33
Поблагодарили 8 раз(а) в 5 сообщениях
|
У меня на лачетти, дальний без ближнего не горит. Врядли я буду заморачиваться с дхо или данными девайсами... Включил ближний и погнал. Тем паче, даже на ксенон сейчас цены более чем гуманные, не говоря уж о галогене. А дабы габариты с ближним не забывать выключать, проще сделать фишку, как в лаче в базе. Ключ витянул из замка, дверь открыл - все погасло. Могут габариты и без ключа гореть. Но нужно принудительно (осознано) выключить и снова включить габариты. |
14.01.2013, 04:23 | #9 |
Вы сказали Спасибо: 152
Поблагодарили 21 раз(а) в 17 сообщениях
|
Ідея хороша, але в мене запитання до законно творців. Якщо DRL відомого виробника, мають європейські сертифікати і встановлені згідно трохи же європейських стандартів, то чому вони поза законом? Я собі встановив такі ліхтарики від Philips-а, з кольоровою температурою 4300К, вони світять тільки коли габарити і ближнє світло вимкнені. Кому вони заважають? Але це тільки в при гарній погоді, а коли падає дощ чи хмарно я іжджу із ввімкнутим ближнім світлом. А законодавці як завжди - скопіпастили щось чуже і по дорозі "удосконалили" шляхом додавання фекалій...
|
14.01.2013, 08:53 | #11 |
Штырлиц
Вы сказали Спасибо: 136
Поблагодарили 355 раз(а) в 191 сообщениях
|
Последний раз редактировалось Cobox; 14.01.2013 в 09:01. |
14.01.2013, 09:14 | #12 |
Старейшина
|
Рома, коли ти зміниш свій статус на "готов поспоріть - 2"?
Ти дійсно думаєш, що даєць серед біла дня буде перейматися, світять мої фари дальнім в пів накала, чи ближнім? Особливо на фоні повального бидлоксенону і невідрегульованих ближніх Штатні фари будуть світити і цього достатньо, щоб за зовнішніми ознаками залишатись в рамках закону. ПС. - І як ви живете при таких поганих законах? - Ми їх погано виконуємо. ППС. Урочисто присвоюю тобі звання заслуженого троля 80-го левела. Можеш почивати на лаврах. ПППС. Шановні балакуни, ті, кому дана тема не цікава в силу причин "нафіг треба, я їжджу на ближньому", "у мене штатані дхв", ітдітп. А що ви в цій темі робите? Чат же є! Добавлено через 8 минут Припустимо, дозволили ставити все, що душа забажає. І що заважає Васі з Кацапєтовки поставити два діодики по 5 грн/шт, помітні хіба під мікроскопом, видаючи їх за ДХВ? Дозволити лише сертифіковані? Нічого не заважає надрукувати на всемогутньому пентіумі лівий сертифікат, яким парити мізки дайцям. І так далі. Не всі ж свідомі громадяни. Последний раз редактировалось Рост ®; 14.01.2013 в 09:23. Причина: Добавлено сообщение |
15.01.2013, 13:37 | #17 |
Вы сказали Спасибо: 2
Поблагодарили 1 раз в 1 сообщении
|
|
16.01.2013, 09:29 | #18 |
Вы сказали Спасибо: 0
Поблагодарили 2 раз(а) в 2 сообщениях
|
Поделюсь своим опытом. Уже около полутора лет пользуюсь специальным таймерком от фирмы "Мегуна"( Мегуна Т7). Из его возможностей:
- включение габаритов и ближнего света с задержкой после заводки двигателя - свечение габаритов либо на 3/4 накала, либо во весь накал - свечение ближнего света либо на 1/2 накала либо во весь накал - плавное разгорание ламп Не ради рекламы- функционалом устройства доволен на 100 процентов. П. С. за время эксплуатации не поменял ни одной лампы Н4 |
16.01.2013, 12:21 | #19 |
Вы сказали Спасибо: 2
Поблагодарили 1 раз в 1 сообщении
|
ее делает шим в таймере. И дальний все таки лучше. Это мое мнение |
16.01.2013, 12:32 | #20 |
Вы сказали Спасибо: 152
Поблагодарили 21 раз(а) в 17 сообщениях
|
Наверное, прибор типа Мегуна и есть решение всех этих вопросов - включил ближний свет днем в пол-надала и едь себе. И бдительным стражам ответ - ближний горит! Только как быть если установлены ксеноновые лампы, можно ли их включать в пол-накала? Что-то мне подсказывает, что нет
|