![]() |
|
Коммерческие инсталляции Инсталляции, выполненные на коммерческой основе. Похвастаться, предложить свои услуги... |
![]() |
|
Опции темы | Опции просмотра |
![]() |
#1 |
Старейшина
Вы сказали Спасибо: 13
Поблагодарили 307 раз(а) в 99 сообщениях
|
![]()
"Видите, Шура, что можно сделать из обычной швейной машинки Зингера!"
Недавно я телефонував своєму знайомому, якого давно не бачив. Ну і поцікавився, чи ще відчувається криза в його галузі, на що він мені відповів: "Знаєш, криза не минула, ми просто до неї звикли". Тобто з грошима в багатьох туго, але життя продовжується і треба щось робити, а оскільки з грошовими знаками таки туго, то робити доводиться низькоб'юджетне, але ж поганого теж не хочеться. А тут довелось зробити інсталяцію в один автомобіль, яка видалась мені досить показовою, тому вирішив поділитися з тими, кого криза придушила, але не роздавила ![]() Значить, вводні. Є Дачія Логан, ![]() є Blaupunkt Bremen, трохи б/у, куплений за моєю порадою, і є акустична система в складі мідбаса і твітера Helix Precision, P206 та P1. Вирішили обійтись без підсилювача, і думати про нього, якщо хіба вже все буде зовсім зле. Очевидні речі я буду пропускати, тобто, куди і як підключати живлення головного пристрою і тому подібні нюанси, які відносяться до базових понять. З чим є проблема в автомобілі завжди, а в Логані і подавно - це з місцем встановлення мідбасових динаміків, тобто, з дверима. А проблема тому, що з дверей, конструкції з тонкої бляхи, потрібно зробити акустичне оформлення для мідбаса, при чому таке, щоб коли звучатиме динамік, двері мовчали. Повністю. Якщо цього не досягнути, то, скажімо, бас-бочка буде звучати не там, далеко, де вона звикло стоїть, в задніх рядах оркестру, а прямо у вас в салоні, ще й відзвуки будуть від дверей лунати. І середньочастотні призвуки, чи брязчання обшивки теж порушуватиме фокусування образів. Тому акустична підготовка дверей - це те, на чому не економиться. При чому це не означає бездумного наклеювання якомога товстішого матеріалу, ще й в пару шарів, бо після такої роботи неминуче виникне тема. яку я бачив колись в Синій конфі, про "перешумлені двері", які гудуть. ![]() Це внутрішня фільонка дверей: масивний і дуже жорсткий подіум під динамік, закриті жорстким, але глухим матеріалом технологічні вікна, все закатало віброізоляцією СТП М1. Так, не М2, не Бімасти і т.п. ![]() Знимок подіума - двадцятка фанера, посадочне місце під динамік у вигляді кільця, яке можна довільно закріпити і повертати під потрібним кутом в процесі виставляння кутів довороту, а потім в потрібному положенні можна все добре зашпаклювати двокомпонентною шпатлівкою - вона і важка, і надійно тримається. Ну і ззовні видно скошене кільце, в яке міцно впреться карта дверей, через ущільнювач Бітопласт. ![]() Зовнішня фільонка повинна бути зроблена так, щоб на відзвук вона була глухою, але при постукуванні не гуділа. Ну і, само собою, не коливалась, тобто, щоб коли в неї впертись рукою, вона не прогиналась. Досягається цього різними способами, часто доводиться вигадувати щось нове, ну але це і добавляє інтересу в процес роботи. ![]() Карти дверей теж потрібно закатати віброізоляцією М1, щоб пластик теж став глухим, коли по ньому постукують. Не Бітопластом, не спленом! ![]() Штатні грилі в Логані не придатні для використання в хоч якійсь людській системі, надто вони густі. Бажано їх поміняти на металічні, але теж не дешеву сітку, яка буде зв'якати, а на щось порядніше. Ну і, звісно, завжди приємно, коли все буде зроблено красиво, навіть якщо це потягне більші матеріальні затрати, тому що разова економія - це добре, але потім же кожен день дивитися на плоди цієї економії доведеться. А наше життя складається от з таких дрібниць, тому вони мають дарувати приємні враження. ![]() Трохи про електрику. Оскільки фронт під'єднаний до не надто потужних внутрішніх підсилювачів головного пристрою, тому, щоб не втрачати потужність, вибрана схема підключення поканальна, мідбаси до тилових каналів, твітери до фронтальних, з пасивною фільтрацією. Чому не використано вбудований кросовер Бремена? Тому, що ввімкнення будь-якої цифрової обробки, будь то ДСП, кросовери, чи навіть параметричний еквалайзер - все призводить до відчутного погіршення якості звучання. До речі, як то кажуть, нема нічого поганого, щоб на добре не вийшло - відсутність зовнішнього підсилювача полегшує фазове зведення, тому що в тракт не додається купа зовсім не найдорожчих операційників, прохідних конденсаторів і всякого іншого добра ![]() Фотографій стійок з твітерами ще не зробив, бо замовлена алькантара застряла на кордоні, хоча мала приїхати ще минулого тижня. Як тільки дороблю, одразу сюди викладу. Враження. Перше - мене вразив Бремен здатністю дуже непогано, без значних нелінійних спотворень навіть на пристойній гучності звучати через свій внутрішній підсилювач. Друге - мене вразив Логан, в якому по-перше можна зробити двері так, що вони реально будуть мовчати, не дивлячись на попередні не дуже позитивні враження, оскільки і метал тонкий, і взагалі вся конструкція ну не те, щоб зовсім ходуном ходила, але таки не фонтан. Ну і вибудовується звукова картина дуже непогано. До речі, якщо серед львів'ян чи гостей нашого міста є бажаючі послухати машину, то телефонуйте, в найближчі дні, думаю, це можна організувати. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Старейшина
|
![]() ![]() Перші порядки + л-пад на твітер і цобель на мідбас. В якомусь подібному наступному проекті є бажання спробувати другий порядок на мідбас в силу деяких міркувань, але тут вже переробляти не буду, бо і так дуже не зле, та й часу нема. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Старейшина
|
![]() Так, при пасивній поканалці можна твітери приглушити федером. Але л-пад же не просто приглушує, правда? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Вы сказали Спасибо: 1
Поблагодарили 0 раз(а) в 0 сообщениях
|
![]()
Чесно кажучи, не дуже добре розумію зміст придбання Бремен, при умові що він не використовує свої процеві можливості . Топ-голова в такому примітивному використанні не має змісту. Цю роботу з набагато більшим успіхом виконав-би рядовий Pioneer починаючи з моделі 3100UB.
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Штырлиц
Вы сказали Спасибо: 136
Поблагодарили 355 раз(а) в 191 сообщениях
|
![]() Вся прелесть звука в минимуме операционников и минимуме прочих цепочек, через которые пройдет звук, так как каждое звено имеет свойство искажать сигнал. Формула качественного звука на выходе из аппаратуры звучит примерно так: хороший звук = минимум комплектующих с максимальным их качеством через которые продет сигнал + хорошее питание этих комплектующих. Последний раз редактировалось Cobox; 16.04.2010 в 13:59. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Старейшина
Вы сказали Спасибо: 94
Поблагодарили 84 раз(а) в 65 сообщениях
|
![]() Ну двері підготовлені Ростом вище всяких похвал ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Старейшина
|
![]()
Текс, доробив ще пару фоток, які викладую.
Голова: ![]() Стійки лобового скла, перероблені під встановлення твітерів, перетягнуті алькантарою, тобто її аналогом, матеріалом Бітвін: ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Старейшина
|
![]() Взагалі, обговорювати питання кросоверобудування в контексті даної теми я не буду. Скажу тільки про те, що до цієї теми відноситься. Чому при поканалці використано атенюацію на резисторах? Тому що мені потрібно було придушити твітери децибел на 9-10, а робити це з допомогою федера не кошерно - це ж цифрове регулювання гучності, а, думаю, ні для кого не секрет, що таке цифрове регулювання, кожен в своєму головному пристрої, в якому є електронний енкодер, може скрутити гучність і відзначити, як при цьому пострадала якість звуку, детальність, як кудись ділись дрібні нюанси. В цьому контексті білі прямокутнички зло неспівмірно менше. Тим більше, що атенюація з допомогою л-пад виконана, а не послідовного резистора. Яка, крім просто атенюації, ще й формує певну форму ачх, яка мені була потрібна. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Старейшина
|
![]() Просто за такі гроші якість процесора є надто низькою. А от аналогова частина Бремена виявилась не в порівняння з рядовими піонерами. Трнба буде убовтати якогось власника Бремена віддати свій апарат в поліклініку, доктору Халіну, для дослідів ![]() Саме тому я і сказав, що для бюджетних інсталяцій покупка бремена замість якогонебудьпіонера + підсилювача себе оправдовує, якість краща при тих самих грошових затратах. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Старейшина
|
![]() Пару років назад я робив вже Логана, то мені попались ось такі, що навіть по малюнку більше Логану пасують: ![]() Зараз я теж такі шукав, але не знайшов. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Старейшина
|
![]() Або ще так, лінія лівого твітера проходить трохи вище верхньої точки керма. Але не заморочуйтесь ніколи з напрямками доворотів динаміків в інших системах, для вашої потрібно буде все рівно інші ![]() Взагалі ж те, наскільки можна довернути динамік в салон визначається чистотою живлення підсилювача, нелінійними спотвореннями тракту, нелінійними спотвореннями самих динаміків. Я от досі під враженням від Ревелаторів. Вони стояли в ящиках літрів по 12, запхані, наскільки ці ящики дозволяли, в кік-панелі моєї машини. Так можна було їх розвернути в лоб, а прив'язки не було! От тут і починаєш розуміти, за що платиться 500 євро за простеньку таку картонну коробочку з двома динаміками всередині. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |